Saturday, 19 January 2008

Samettilangan kohtalotoveri

Teisa on alempana esitellyt hirviösamettilangan, joka loppujen lopuksi innoitti minutkin liittymään mukaan. Muistin nimittäin, että minullahan on kaapissa jokseenkin samanväristä samettilankaa vailla määränpäätä. Ostin tämän langan pari vuotta sitten käsityömessuilta, koska halusin kokeilla samettilangalla neulomista. Väriksi valitsi punaruskean, koska piti yrittää saada vaihtelua ainaiseen punaiseen. Ehkä juuri värinvalinnan vuoksi lanka ei ole inspiroinut minua ollenkaan. Lisäksi se osoittautui hankalaksi neulottavaksi, ja virkattavaksi se taas on kovin paksua. Apuja siis kaivataan. Lankaa on kilon mötikkä, joten tuhottavaa riittää. Tässä olisi sopiva projekti hamsterikuulle - kunhan vain keksisin, mitä yrittäisin. Mitään valmiita mallejakaan ei tälle langalle varmaan ole olemassa (lienee lähinnä kudontaan tarkoitettua).


Joten blogipiskini kera jään odottelemaan rakentavia ehdotuksia!

5 comments:

Raglana said...

Samettilangat ovatkin omiaan tähän hommaan, niin hankalia voivat olla :-) Oma kokemus samettilankapaidasta oli se, ettei se pitänyt muotoaan ollekaan, venyi joka suuntaan.

Sikäli arvelisin, että mahdollisimman suoraviivainen malli ja kuviointi olisi paras. Esim. jos neuloo, jotain hyvin yksinkertaista oikein-nurin mallia, vaikkapa ruutuja.

Kilosta tulisi varmaan torkkupeitto. Neulottuna vaikka ainaoikein hirsimökki. Hiukan löysästi virkaten aika hyvän kokoinenkin: esim. pylväillä, ei tule liian tiukkaa peltimäistä. Malli voisi olla joko ihan suora tai aaltomainen, tai ruutuja, jotka on tehty eri suuntiin. Esim. vain silmukan toisesta reunasta virkaten tulee kivaa vaakaraitaa, jota voisi hyödyntää. Tai yksinkertaisia ruutuja, joiden yhdistäviä saumoja on korostettu. Saumoissa voisi olla sekin hyvä puoli, että ryhdistävät, jos neulos on kovin joustavaa.

Toisaalta, jos neulepinnasta erottuu erilaiset malli- ja kohoneuleet, ne voisivat olla aika muhevat samettisina. Mallineulekirjoista ja erilaisista ohjeista voisi poimia sopivia.

TiinaV said...

Laitoin jo blogiisi ehdotuksen. Jos lanka on suunnilleen Woolin paksuista (tai samettisena vähän paksumpaa) niin sitten sille kävisi Novitan Chenillelangan (50g=130 m) ohjeet. Suuressa Käsityölehdessä (10/98) on ohje sekä virkattuun jakkuun että isoon suorakaiteen muotoiseen shaaliin. Itse tein aikoinaan tuon jakun ja ainakin virkattuna se ei venynyt kuten neulottuna olisi voinut. Otan lehden mukaan Käsityöterapeutteihin!

routa said...

jos löytyy kangaspuut liki, niin esim. keinutuoliin mitä ihanin päällinen, tai poppanan kaveriksi. neulomalla vois saada kivoja tyynyjä tai kaipaako keittiön tuolisi pehmusteita, neulot nelikaiteen taitat kahtia ja vanu väliin ja reunat kiinni. entäpäs jos virkkaat sen kassiksi, minkälainen lie hartiahuivina.

merrun puikot said...

Kurkkaa blogiini, virkkasin samanlaisesta langasta tyynynpäällisen. (menee joululahjaksi..) ;-)

iikka said...

minulla on ohje samettilangasta tehdylle lierihatulle, siis sellanen setä-hattu... joku 80-luvun vihkonen se on...